- Door het hogere gasverbruik in winter zakken de Europese gasvoorraden relatief snel.
- Dit geldt ook voor Nederland, zo bevestigt Gasunie.
- Voor deze winter is er genoeg gas, maar Nederland wordt wel steeds afhankelijker van importen.
- Lees ook: Gasvoorraden Europa dalen: dat vergroot het risico van stijgende prijzen
De gasbergingen in Nederland raken sneller leger dan verwacht. Volgens Gasunie leidt dit niet direct tot gevaar voor de leveringszekerheid. “Wel kan, in geval van een strenge winter, een situatie met een krap aanbod van gas ontstaan met mogelijk hoge gasprijzen”, heeft de onderneming donderdag laten weten. “Dit kan effect hebben op de kosten voor huishoudens en bedrijven, afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende maanden.”
Eerder deze week werd al duidelijk dat de gasvoorraden in Europa steeds verder aan het dalen zijn, omdat het koudere weer zorgt voor meer energieverbruik voor verwarming.
Volgens cijfers van Gas Infrastructure Europe waren de voorraden nog maar voor iets meer dan 70 procent gevuld, terwijl dat een jaar geleden rond deze tijd nog circa 86 procent was. Precieze cijfers over Nederland werden daarbij niet genoemd.
Sinds medio december zijn gasprijzen op de Europese groothandelsmarkten opgelopen in reactie op het hogere gasverbruik in de winter. Daarnaast speelt ook mee dat de gaslevering van Rusland aan Europa via een Oekraïense pijpleiding sinds 1 januari is stopgezet, wat zorgt voor minder aanbod.
Nederlandse gasvoorraden: vulgraad daalt
Gasunie ziet sinds afgelopen najaar al een extra onttrekking van gas uit de bergingen. Daardoor is de zogeheten vulgraad van de gasbergingen hier lager dan in de afgelopen jaren. Maar in absolute zin zou er nog een groot volume beschikbaar zijn.
Volgens Gasunie is Nederland steeds meer afhankelijk van gasimporten en een goed functionerende Europese gasmarkt. Momenteel is er naar het oordeel van de organisatie nog voldoende gas uit lng-import (vloeibaar gas), gaswinning in Nederland en voldoende toevoer van gas dat via pijpleidingen naar ons toe komt.
Sinds het stopzetten van de winning uit de grote gasbel in Groningen is Nederland sterker afhankelijk geworden van de invoer van buitenlands gas. Dit geldt onder meer voor de import van vloeibaar aardgas.
Hierbij behoorde Nederland in de eerste helft van dit jaar tot de top drie van importeurs van vloeibaar aardgas in Europa.